Höyrylämmönsiirrinpaketit

Höyrylämmönsiirrinpaketit

Vahterus_PSHE_levylammonsiirrin_1
Vahterus_PSHE_levylammonsiirrin_2
Vahterus_PSHE_levylammonsiirrin_4
Gestra_putkilammonsiirrinmoduuli

Väliaineet

Höyry ja lauhde

Laitevalmistajat

ARI-Armaturen
GESTRA

Tekniset tiedot

Muut nimitykset: vapour heat exchanger

Mikä on höyrylämmönsiirrin?

Lämmönsiirtimet ovat keskeinen osa höyry- ja lauhdejärjestelmiä. Levylämmönsiirtimet ovat yleinen valinta niiden hyvän paineen- ja lämpötilankestonsa, lämmönsiirtotehokkuuden ja kompaktin koon takia. Tyypillisiä käyttökohteita ovat esimerkiksi käyttö- tai lisäveden lämmitys, turbiinilta tulevan kylläisen höyryn lauhdutus sekä kattilan ulospuhalluksen, hönkähöyryn ja savukaasun lämmön talteenottojärjestelmät (ekonomaiserit).

Höyrylämmönsiirrinpaketin valinta

Lämmönsiirtimen valmistusmateriaali ja tiivistystapa ovat valittavissa useista eri vaihtoehdoista riippuen kohdejärjestelmän käyttöarvoista kuten väliaine, paine ja lämpötila. Lämmönsiirrinmoduulimme mitoitetaan aina järjestelmäkohtaisesti. Valmiiksi mietitty moduuli toimii lähtökohtana mitoitukselle, nopeuttaen suunnittelutyötä ja vähentäen erilaisia tuotevariaatioita. Kaikki siirrinmoduulin komponentit ovat vaihdettavissa ja ne on valittu laajasta toimittajavalikoimastamme juuri tarkoitukseen sopivaksi.

Edustamistamme päämiehistä mm. Gestra on lanseerannut oman valmiin lämmönsiirrinmoduulivalikoimansa koostuen pääasiallisesti suurempikokoisista putkilämmönsiirtimistä. Putkilämmönsiirtimien vesitila on suurempi, jolloin prosessihöyryllä lämmitettävän siirtimen säätökäyttäytyminen on rauhallisempaa.

Moduulin mitoitukseen tarvitaan asiakkaalta prosessin lähtötiedot, joita ovat: lämpöteho, virtausmäärä, paine ja lämpötila, käytettävä väliaine, sallittu painehäviö, odotettu likaantumiskerroin sekä mahdollisesti haluttu ylimitoitus.

Konwellin valmistamissa moduuleissa käytetään Vahteruksen valmistamia laadukkaita, kotimaisia levylämmönsiirtimiä, joiden ominaisuudet on optimoitu laitosoloja ajatellen. Pitkä käytännön kokemus sekä jatkuva tuotekehitys on nostanut Vahteruksen erääksi tunnetuimmista ja laadukkaimmista lämmönsiirrinvalmistajista maailmalla, mistä kielivät myös useat patentit sekä innovatiivisista ratkaisuista myönnetyt palkinnot.

Lämmönsiirtimen säätöpiiri, sulkuventtiilit sekä lauhteenpoistimet on valittu saksalaisten Gestran ja Ari Armaturenin tuotteista, joiden laatu on todettu Konwellin jo vuosikymmeniä jatkuneen edustuksen aikana.

Prosessista riippuen lämmönsiirtimen yhteyteen saatetaan tarvita esimerkiksi lämmityshöyryn kuivainta taikka erillistä siirtimen ylikuumenemissuojaa. Toimitamme myös tällaiset erikoisratkaisut asiakkaan tarpeiden mukaisesti.

Toiminta

Tavallisesti siirtimen vaippapuoli toimii höyrytilana, jonne tuodaan prosessihöyryä lämmitettävän väliaineen lähtölinjan asetetun tavoitelämpötilan perusteella. Siirtimeen päästettävän höyryn määrän kontrolloinnista vastaa erillinen säätöventtiili höyryn tulopuolella. Venttiilityyppinä voidaan käyttää omavoimaista lämpötilan säätöventtiiliä taikka sähköistä/pneumaattista säätöventtiiliä. Rakennusten lämmitysjärjestelmien lämmönvaihdinmoduuleissa käytetään toisinaan säätöventtiiliä myös lämmönsiirtimen lauhdepuolella. Turvajärjestelyiden osalta omavoimaiset säätöpiirit voidaan varustaa itseään vartioivalla lämpötilanrajoittimella, mutta sähköisissä/pneumaattisissa järjestelmissä turva- ja varo-ominaisuudet ovat luonnollisesti laajemmat. Säätöventtiilin oikea valinta ja mitoitus on erittäin tärkeä osa oikein toimivaa lämmönsiirrinmoduulia.

Varsinkin prosessia käynnistettäessä ja suurten kuormanvaihteluiden aikana on varmistettava ettei vaihtimessa pääse syntymään vesi-iskuja, eli riittävästä lauhteenpoistosta on huolehdittava.

Lämmönsiirtimen poistopuolelle asennetaan kohteesta riippuen joko pelkästään lauhteenpoistin tai lauhteenpoistin integroidulla lauhteennostimella, jonka tehtävänä on poistaa siirtimessä energiansa luovuttanut, kondensoitunut höyry laitoksen lauhteenpoistolinjaan. Lauhteennostinta tarvitaan tilanteissa, joissa paine-ero höyry ja lauhdelinjan välillä on niin pieni, että siirtimen osakuormituksella paine-ero ei jaksa poistaa lauhdetta siirtimestä. Kun lämmönsiirron tarve pienenee ja säätöventtiili alkaa kuristaa höyryvirtausta, myös paine-ero siirtimen sisällä pienenee. Tämä johtaa lauhteenpoiston heikentymiseen, ja reaktio tapahtuu kaikissa lämmönsiirtimissä siirtimen ylimitoituksesta riippumatta. Lauhteenpoiston huononnuttua lauhdepinta siirtimessä alkaa kohota, mikä johtaa ns. lämmönsiirtimen sakkaamiseen.

Jotkin lämmönsiirtimet on varusteltu tyhjiövaroventtiilillä vakuumin muodostumisen estämiseksi ja huonon lauhteenpoiston parantamiseksi. Tyhjiövaroventtiilin kautta järjestelmään pääsee kuitenkin ilmakehän kaasuja, jotka toimivat lämmönsiirtotapahtumassa eristeenä. Kun tyhjiövaroventtiiliä ei käytetä, pienevät lauhteen kaasupitoisuus ja lämpötilavaihtelut, johtaen parantuneeseen lämmönsiirron tehokkuuteen. Myös siirrinmoduulin korroosio-ongelmat ja vesi-iskut poistuvat pienentäen huoltokustannuksia. Lisäksi prosessiveden kemiallisen käsittelyn tarve pienenee. Käytämme Vahteruksen levylämmönsiirtimet on suunniteltu tyhjiön kestäviksi.

Lataa esitteitä

download

GESTRA VHE Vapour Heat Exchanger

Lataa PDF

Yhteyshenkilöt

Ville Autio

Aluemyyntipäällikkö, Keski- ja Pohjois-Suomi

Kaj Bergström

Myyntipäällikkö, tekninen tuki, automaatioasennukset

Jari Heijala

Aluemyyntipäällikkö, Itä-Suomi

Höyrynkehittimet

Höyrynkehittimet

Väliaineet

Höyry ja lauhde

Laitevalmistajat

GESTRA
Muut laitevalmistajat

Tekniset tiedot

Muuta: valmistetaan räätälöidysti
Muut nimitykset: puhdashöyrynkehittimet, kylläisen höyryn kehittimet

Mikä on höyrynkehitin?

Höyrynkehittimillä voidaan tuottaa höyryä esimerkiksi steriileihin puhdashöyrysovelluksiin mutta myös perinteisempiin prosesseihin.

Höyrynkehittimen valinta

Autamme käyttökohteen vaatimusten mukaisen höyrynkehittimen valinnassa. Kysy lisää yhteyshenkilöiltämme.

Puhdashöyrynkehittimet

Puhdashöyrykehittimiä käytetään, kun tarvitaan puhdasta kylläistä höyryä. Käyttökohteita ovat mm. sairaalat ja elintarviketeollisuus.

Puhdashöyrykettimellä tuotetaan käsitellystä vedestä kylläistä höyryä, jossa ei ole happea eikä epäpuhtauksia. Höyry voidaan tuottaa joko ”likaisella” höyryllä tai sähköisesti.

Konwell toimittaa puhdashöyrykehittimiä räätälöitynä asiakkaan tarpeiden mukaan. Kehittimet sisältävät syöttövesisäiliön, hapenpoiston sekä veden esilämmityksen.

Kylläisen höyryn kehittimet

Kylläisen höyryn kehittimiä käytetään, kun höyryntarve sekä paine ovat pieniä. Lupavaatimukset ovat myös kevyemmät kuin höyrykattiloilla. Käyttökohteita ovat mm. pesulat, tekstiiliteollisuus ja rakennusteollisuus.

Höyry tuotetaan kehittimessä polttimella tai sähköisesti.

Konwell toimittaa myös sähköisiä höyrynkehittimiä.

Yhteyshenkilöt

Jari Heijala

Aluemyyntipäällikkö, Itä-Suomi

Ville Autio

Aluemyyntipäällikkö, Keski- ja Pohjois-Suomi

Tulistuksen poisto

Tulistuksen poisto

hoyrynmuuntoasemat - steam conditioning stations
ldm hoyrynmuuntoasema - steam conditioning station
ldm_reduktio

Väliaineet

Höyry ja lauhde

Laitevalmistajat

LDM
SART von Rohr

Tekniset tiedot

Suoraan pesään ruiskuttava
Kokoluokat: DN 40-250, vesiyhde DN 15-40
Paineluokat: PN 16-100
Materiaalit: GS-C 25, GS-17CrMO55
Liitospäät: laipoin
Muuta: eri keilavaihtoehdot kohteen mukaan

Laajennettuun lähtöön ruiskuttava
Kokoluokat: tuloyhde DN 25-400
Paineluokat: PN 40-600
Materiaalit: GS-C 25, GS-17CRMO55, 13CrMo44, 10CrMo910
Liitospäät: laipoin, hitsauspäin
Muuta: eri keilavaihtoehdot kohteen mukaan, jäähdytyssuutin saatavana höyryhajoitteisena

Muut nimitykset: steam-conditioning station

Mitä on tulistuksen poisto?

Voimalaitoksien prosesseissa höyry tuotetaan yleensä tulistetuksi, jotta se ei lauhdu siirtolinjastossa tarpeettomasti vaan säilyy höyrynä.

Tulistetun höyryn lämmönsiirtokyky on kuitenkin vaatimaton verrattuna kylläisen höyryn lämmönsiirtokykyyn ja siksi se tulee jäähdyttää lähelle kylläisen höyryn painetta vastaavaa lämpötilaa. Tämä on mahdollista tehdä erillisellä venttiilillä.

Laitteiden valinta

Tarkkuus ratkaisee valittavan jäähdytystavan.

Tulistetun höyryn jäähdytys tehdään tavallisimmin niin, että höyryn joukkoon ajetaan hallitusti jäähdytysvettä. Jäähdytysvesi ruiskutetaan joko suoraan venttiilipesään tai heti venttiilin jälkeen. Toiminto on suhteellisen yksinkertainen ja varmatoiminen. Jäähdytysveden lisäämisellä päästään parhaimmillaan +3 C lämpötilaan kylläisestä höyrystä.

Usein venttiili varustetaan erillisellä laajennuksella, joka on sijoitettu heti tämän jälkeen. Se mahdollistaa alenevassa paineessa tapahtuvan höyryn paisumisen.  Laajennus pidentää venttiilin käyttöikää ja auttaa äänitason hallinnassa.

Vaaditusta jäähdytyksen tarkkuudesta sekä veden määrästä riippuen jäähdytysvesi ohjataan laajennusosaan eri tekniikoilla.  Se voidaan sumuttaa höyryn sekaan vesihöyrynä tai höyry voidaan ajaa vesikalvon läpi.  Laajennusosaan voidaan tarpeen mukaan lisätä reikälevyjä/vaimentimia, jotta virtausnopeus voidaan pudottaa hallitusti melutason alentamiseksi.

Mikäli prosessi vaatii täysin kylläistä höyryä, se voidaan tuottaa erillisellä höyrynjäähdytyskoneikolla.

Autamme käyttökohteen vaatimusten mukaisesti tulistuksen poistoon käytettävien laitteiden valinnassa. Kysy lisää yhteyshenkilöiltämme.

Lataa esitteitä

download

LDM 700 line control valves and steam-conditioning stations

Lataa PDF
download

LDM 900 line control valves and steam-conditioning station in angle way execution

Lataa PDF
download

LDM CHPR Desuperheater

Lataa PDF
download

LDM Injection Head Drive-Steam Type VHP

Lataa PDF
download

LDM Injection head mechanical VH

Lataa PDF
download

SART von Rohr BYVAP Steam desuperheater Type DMBC

Lataa PDF
download

SART von Rohr BYVAP Steam desuperheater Type DVX

Lataa PDF

Yhteyshenkilöt

Ville Autio

Aluemyyntipäällikkö, Keski- ja Pohjois-Suomi

Jari Heijala

Aluemyyntipäällikkö, Itä-Suomi

Matti Vastamäki

Avainasiakkuuspäällikkö

Näytejäähdytin

Näytejäähdytin

Väliaineet

Höyry ja lauhde

Laitevalmistajat

GESTRA
Konwell
Valsteam ADCA

Tekniset tiedot

Muut nimitykset: sample cooler

Mikä on näytejäähdytin?

Näytejäähdyttimet on suunniteltu erityisesti kattilaveden näytteiden ottamiseen. Se estää näytteen uudelleenhöyrystymisen, joka on sekä vaarallista että johtaa virheellisiin mittaustuloksiin. Näytteenotto on erityisen tärkeä osa höyrykattiloiden toimintaa. Asianmukainen ja turmeltumaton analyysi vaatii kuitenkin oikean näytteenottomenetelmän ja välineet, jotka toimivat oikein.

Näytejäähdyttimen valinta

Autamme käyttökohteen vaatimusten mukaisen näytejäähdyttimen valinnassa.

Suoraan näytteenottoon kuumasta kattilavedestä ja paineistetusta linjasta liittyy aina riski siitä, tehdäänkö toimenpide oikein. Näytteen uudelleenhöyrystyminen näytteenottolinjassa tai näyteastiassa kasvattaa jäljellä olevan näyteveden tiheyttä; tästä syystä näyte ei enää edusta kattilan todellista TDS sisältöä (suolapitoisuus). Näytteen höyrystyminen johtaa siis vääjäämättä vääriin mittaustuloksiin.

Toimittamamme näytejäähdyttimet on kehitetty luotettavaan ja käyttäjäystävälliseen kattilaveden näytteenottoon. Kattilavesinäyte jäähdytetään 25 °C referenssilämpötilaan ja se täyttää siten perusvaatimukset tarkalle vesianalyysille.

Kysy lisää yhteyshenkilöiltämme.

Lataa esitteitä

download

Konwell Sample Cooler DS

Lataa PDF
download

ADCA SC332, SC432,SC532 Sample Coolers

Lataa PDF

Yhteyshenkilöt

Matti Vastamäki

Avainasiakkuuspäällikkö

Sami Haasto

Myynti-insinööri, Länsi-Suomi

Ulospuhalluksen keräyssäiliö

Ulospuhalluksen keräyssäiliö

Gestra_VDM_sekoitusjaahdytin - mixing cooler
VDM_hoyrysailio_piirroskuva

Väliaineet

Höyry ja lauhde

Laitevalmistajat

GESTRA

Tekniset tiedot

Muut nimitykset: up-säiliö, ulospuhallussäiliö, sekoitusjäähdytin, mixing cooler

Mikä on ulospuhalluksen keräyssäiliö?

Ulospuhalluksen keräyssäiliötä eli sekoitusjäähdytintä käytetään jäähdyttämään kuumaa jätevettä ennen kuin se lasketaan viemäriin.

Tyypillisiä käyttökohteita ovat esimerkiksi prosessilaitokset, joiden prosessista syntyy kuumaa jätevettä sekä höyrykattilalaitokset, joissa kattilan puhallusvettä jäähdytetään käsittelemättömällä vedellä ottaen samalla talteen sekoitusjäähdyttimen paisuntahöyryä.

Ulospuhalluksen keräyssäiliön valinta

Autamme käyttökohteen vaatimusten mukaisen ulospuhalluksen keräyssäiliön valinnassa.

Edustamamme GESTRA valmistaa VDM-sekoitusjäähdyttimiä. On hyvä huomioida, että kun GESTRA VDM:ää käytetään kattilan puhallusveden jäähdyttämiseen jäähdytysveden avulla, saattaa karbonaattien saostumisen vuoksi syntyä lietettä. Tämä voidaan välttää laitteen säännöllisellä huuhtelulla tai happoa lisäämällä.

Kysy lisää yhteyshenkilöiltämme.

Lataa esitteitä

download

GESTRA Mixing Cooler VDM DBL 810142 02

Lataa PDF

Yhteyshenkilöt

Kaj Bergström

Myyntipäällikkö, tekninen tuki, automaatioasennukset

Ville Autio

Aluemyyntipäällikkö, Keski- ja Pohjois-Suomi

Jari Heijala

Aluemyyntipäällikkö, Itä-Suomi

Höyrynjäähdytyssäiliö

Höyrynjäähdytyssäiliö

GESTRA KD13_hoyrynjaahdytysjarjestelm - desuperheater
KDL13_Hoyrynjaahdytyssailio_vaakamalli_piirroskuva
KDS13_Hoyrynjaahdytyssailio_pystymalli_piirroskuva
Gestra_laippajaahdytinjarjestelma_varikuva

Väliaineet

Höyry ja lauhde

Laitevalmistajat

GESTRA

Tekniset tiedot

Enimmäislämpötila: +380 °C
Muut nimitykset: water-bath desuperheater

Mikä on höyrynjäähdytyssäiliö?

Höyrynjäähdytinjärjestelmä koostuu säiliöstä, jossa on sisäänrakennettu suutinmekanismi tulistetun höyryn jäähdyttämiseksi vesihauteen avulla. Järjestelmä sopii käyttökohteisiin, joissa tarvitaan tehokasta ratkaisua tulistetun höyryn muuntamiselle kylläiseksi höyryksi.

Höyrynjäähdytyssäiliön valinta

Höyrynjäähdyttimiä on saatavana eri käyttökuormille sekä vaaka- että pystymallina. Laitteistot mitoitetaan erikseen käyttökohteen ja prosessin mukaan, ja ne täyttävät keskeiset termodynaamiset vaatimukset optimaalisen suorituskyvyn saavuttamiseksi.

Järjestelmän maksimilämpötila tulistetulle höyrylle on +380 °C. Tulistettu höyry johdetaan suuttimen kautta säiliön vesihauteeseen, jossa se luovuttaa osan energiaansa höyrystäen samalla jäähdytysvettä muodostaen näistä yhdessä kylläistä höyryä. Höyryn jäännöskosteus on enintään 2 %.

Höyrynjäähdytin on varusteltu sisäänrakennetulla pisaranerottimella, joka estää jäähdytysvettä kulkeutumasta höyrylinjaan maksimikuormitusten aikana. Pinnankorkeuden mittauselektrodi NRG tai NRGT tunnustelee jäähdytysveden pinnankorkeutta ja elektroninen ohjausyksikkö varmistaa, että höyrystynyt jäähdytysvesi korvataan lisävedellä. Jäähdytysvesi syötetään vaaditulla ylipaineella säiliön alaosaan säätö- tai magneettiventtiilin kautta. Jos sisään tulevan höyryn lämpötila on erityisen korkea, säiliön jäähdytysvesi on esilämmitettävä.

Vesihaudetyyppinen höyrynjäähdytin on ainoa höyryn jäähdytysjärjestelmä, joka tuottaa kylläistä höyryä koko 0-100 % säätöalueella.

Lataa esitteitä

download

GESTRA Desuperheater KDS13-KDL13 DBL 818702 00

Lataa PDF

Yhteyshenkilöt

Kaj Bergström

Myyntipäällikkö, tekninen tuki, automaatioasennukset

Ville Autio

Aluemyyntipäällikkö, Keski- ja Pohjois-Suomi

Jari Heijala

Aluemyyntipäällikkö, Itä-Suomi

Paisuntahöyrysäiliö

Paisuntahöyrysäiliö

VD_paisuntahoyryjarjestelma - flash vessel
VD_paisuntahoyryjarjestelma_varikuva

Väliaineet

Höyry ja lauhde

Laitevalmistajat

GESTRA

Tekniset tiedot

Muut nimitykset: flash vessel

Mikä on paisuntahöyrysäiliö?

Paisuntahöyrysäiliö on suunniteltu kaikkiin sovelluksiin, joissa esimerkiksi lauhteesta, kattilan ulospuhalluksesta tai kuumavedestä kehitetään paisuntahöyryä. Paisuntahöyrysäiliöllä voidaan esimerkiksi ottaa talteen kattilan ulospuhalluksen lämpö.

Paisuntahöyrysäiliön valinta

Autamme käyttökohteen vaatimusten mukaisen paisuntahöyrysäiliön valinnassa. Kysy lisää yhteyshenkilöiltämme.

GESTRA VD -paisuntahöyrysäiliö

Laite koostuu paisuntahöyrysäiliöstä, lauhteen sisääntulo-, paisuntahöyryn ulostulo- ja lauhteen ulostuloyhteistä sekä useista varo- ja tarkistuslaiteyhteistä. Gestra VD paisuntahöyrysäiliöt soveltuvat erityisesti kattilan ulospuhalluksen lämmön talteenottotarkoituksiin. Laite suunnitellaan ja mitoitetaan järjestelmän käyttöarvojen mukaan.

Lauhde virtaa säiliöön sivulla olevan sisääntuloyhteen kautta. Sisääntuloyhteen asennuskohdan ansiosta paisuntahöyrysäiliö toimii kuten syklonierotin pakottaen sisääntulevan lauhteen virtaamaan säiliössä spiraalimaisesti. Pyörivä voima erottaa lauhteesta paisuntahöyryä, jonka jäännöskosteus on alle 1 %. Lisäksi pyörimisefekti vähentää virtauksesta muuten aiheutuvia eroosiovaikutuksia, jotka kuluttavat järjestelmän komponentteja.

Säiliön alaosa on suunniteltu niin, että lauhteenpoistimelle menevä lauhde on vapaa höyrykuplista. VD paisuntahöyrysäiliöt on mitoitettu 12 baarin käyttöpaineelle ja maksimissaan 200 °C lämpötiloille.

Lauhteen pintaa säiliössä voidaan tarkkailla visuaalisesti lisävarusteena saatavan magneettitoimisen nesteen pinnankorkeusmittarin avulla. Mikäli tarpeen, voidaan lisävarusteena asentaa myös lauhteenpoistimen ohitus. Säiliössä on erillinen tarkastusaukko säiliön sisäpuolen tarkasteluun.

Pumppaavat tai sähköiset/sähköpneumaatiset lauhteenpoistojärjestelmät saatavana erillisestä pyynnöstä.

GESTRA VD23/26 -paisuntahöyrysäiliö

VD23 ja VD26 paisuntahöyrysäiliöt muodostavat yhdessä UNA uimurilauhteenpoistimien kanssa kompaktin paisuntahöyryjärjestelmän. Säiliöissä on yhteet lauhteen sisääntulolle, sekä ulostulot paisuntahöyrylle ja lauhteelle. Käyttötarkoitus on paisuntahöyryn erottaminen lauhteesta. Säiliöt on saatavana sekä pysty- että vaakamallina. Kaikki paisuntahöyrysäiliöt mitoitetaan prosessiarvojen mukaisesti.

Lauhde ohjataan säiliöön suojalevyn kautta, jonka tehtävä on vähentää lauhteen laitteeseen kohdistamia eroosiovaikutuksia. Lauhdesäiliön alaosan rakenne varmistaa, että lauhde on höyrykuplista vapaata päästessään lauhteenpoistimelle.

Lataa esitteitä

download

GESTRA Flash Vessel VD DBL 818997 01

Lataa PDF

Yhteyshenkilöt

Kaj Bergström

Myyntipäällikkö, tekninen tuki, automaatioasennukset

Ville Autio

Aluemyyntipäällikkö, Keski- ja Pohjois-Suomi

Jari Heijala

Aluemyyntipäällikkö, Itä-Suomi

Syöttövesisäiliö ja kaasunpoisto

Syöttövesisäiliö ja kaasunpoisto

NDR-SW_kaasunpoistin_ja_lauhdesailio_varikuva
NDR_kaasunpoistin_vari-toimintakuva
SW_lauhdesailio_piirroskuva

Väliaineet

Höyry ja lauhde

Laitevalmistajat

Konwell
GESTRA

Tekniset tiedot

Muuta: valmistetaan räätälöidysti
Muut nimitykset: feedwater tank, deaeration dome

Mitä on syöttöveden kaasunpoisto?

Syöttöveden kaasunpoistojärjestelmä koostuu syöttövesisäiliöstä ja ilmanpoistokupolista. Laitteen tehtävänä on poistaa väliaineeseen liuenneita kondensoitumattomia kaasuja kuten esimerkiksi happea ja hiilidioksidia.

Kattilaveden on oltava vapaa kovettuvista ainesosista, jotta vältetään kattilakiven muodostuminen lämmityspinnoille. Liukenemattoman hapen tai hiilidioksidin läsnäolo aiheuttaa vakavia korroosiovaurioita kattilan lämmityspinnoille. Syöttöveden kaasunpoistojärjestelmä suunnitellaan aina asiakkaan tarpeiden ja prosessin mukaisesti, ja se täyttää yleiset termodynaamiset vaatimukset optimaalisen suorituskyvyn saavuttamiseksi.

Mahdollisimman hyvän kaasunpoiston saavuttamiseksi lisävesi ja palaava lauhde johdetaan lokerotyyppiseen ilmanpoistokupoliin, jotta nesteen läikkyminen saadaan maksimoitua. Lämmityshöyry johdetaan ilmanpoistokupoliin altapäin. Lisävesi ja lauhde virtaavat kaasunpoiston jälkeen suoraan ilmanpoistimeen laipoin liitettyyn syöttövesisäiliöön. Syöttövettä lämmitetään säiliössä höyrysuutinten avulla 107 °C:seen.

Kaasujen liukoisuutta veteen kuvataan ”Henryn lain” avulla, jonka mukaan kaasujen liukenevuus alenee, kun liuoksen päällä olevan kaasun osapaine pienenee. Tällä tarkoitetaan käytännössä sitä, että kaasujen liukenevuus veteen alenee, kun lämpötila kasvaa ja lähenee kylläistä lämpötilaa.

Ilmanpoistimessa lisävesi ja paluulauhde jaetaan useisiin eri lokeroihin, joissa se on suorassa kosketuksessa lämmityshöyryn kanssa. Prosessin avulla heikennetään hapen ja hiilidioksidin liukoisuutta ja poistetaan ne syöttövedestä. Vapautuneet kaasut nousevat säiliön yläosaan, josta ne johdetaan ilmanpoistokupolin kautta tuuletuslinjaan.

Syöttövesisäiliön veden lämpötilan ylläpitoon suosittelemme käytettäväksi lämpötilaohjattua venttiiliä ja kaasutilan paineen ylläpitoon paineohjattua venttiiliä. Nestemäisillä väliaineilla pumpun käytettävissä oleva imukorkeus NPSH (Net Positive Suction Head) on tärkeä määrittää kavitaation estämiseksi. Pumpun sisällä olevan nesteen paine pitää pysyä jatkuvasti vallitsevan kiehumispisteen yläpuolella. NPSH on pumppuriippuvainen.

Järjestelmän asennus vähentää veden happipitoisuuden 0,02 mg/l.

Syöttövesisäiliön ja kaasunpoistojärjestelmän valinta

Autamme käyttökohteen vaatimusten mukaisen ratkaisun valinnassa. Kysy lisää yhteyshenkilöiltämme.

Lataa esitteitä

download

GESTRA Feedwater Deaerating Plant Deaerating Dome NDR and Feedwater Tank SW

Lataa PDF

Yhteyshenkilöt

Kaj Bergström

Myyntipäällikkö, tekninen tuki, automaatioasennukset

Ville Autio

Aluemyyntipäällikkö, Keski- ja Pohjois-Suomi

Jari Heijala

Aluemyyntipäällikkö, Itä-Suomi

Automatisoitu lauhteenpalautusyksikkö

Automatisoitu lauhteenpalautusyksikkö

SDI Lauhteenpalautussäiliö - automated condensate recovery unit
SDL-SDS-mp_lauhteenpalautusyksikko_varikuva
SDL_SDS_hp-lauhteenpalautusyksikko_varikuva
SDR_lauhteenpalautusyksikko_varikuva
SDI_Lauhteenpalautusyksikko_osaluettelolla
SDI_Lauhteenpalautusyksikko_piirroskuva
SDI_Lauhteenpalautussailio_piirroskuva
SDs_lauhteenpalautussailio_piirroskuva

Väliaineet

Höyry ja lauhde

Laitevalmistajat

GESTRA
Konwell

Tekniset tiedot

Valmistus: räätälöitynä asiakkaan toiveiden mukaisesti
Muut nimitykset: lauhteen pumppaus, lauhdesäiliö, lauhdepumppu automated condensate recovery unit

Mikä on automatisoitu lauhteenpalautusyksikkö?

Höyryprosessista tuleva lauhde kerätään lauhdesäiliöön. Säiliöstä lauhde palautetaan ilmanpoistimen läpi pinnanohjauksen kautta ohjatun pumpun avulla. Pumppauspainetta voidaan säätää pumpun ominaisuuksien puitteissa sulkuventtiilin ja painemittarin avulla.

Automatisoidun lauhteenpalautusyksikön valinta?

Säiliöt mitoitetaan prosessista syntyvän lauhdemäärän mukaan, standardimallin säiliöiden kapasiteetin riittäessä enintään 14 200 litralle 60 m³/h lauhdetta. Suuremmille kapasiteeteille on saatavana säiliöitä erikoistilauksesta.

Autamme käyttökohteen vaatimusten mukaisen lauhteenpalautusyksikön valinnassa. Kysy lisää yhteyshenkilöiltämme.

Lataa esitteitä

download

GESTRA Condensate Recovery and Return System SDI-SDs DBL 818461 01

Lataa PDF

Yhteyshenkilöt

Ville Autio

Aluemyyntipäällikkö, Keski- ja Pohjois-Suomi

Kaj Bergström

Myyntipäällikkö, tekninen tuki, automaatioasennukset

Olli-Pekka Keränen

Myynti-insinööri, Pohjois-Suomi

Jari Heijala

Aluemyyntipäällikkö, Itä-Suomi

Teräsvaippaputki

Teräsvaippaputki

LNG-siirtoputkisto
LNG-kaksoisterasvaippaputken_rakenne

Väliaineet

Höyry ja lauhde
Kryogeeniset väliaineet

Laitevalmistajat

FW-FERNWÄRME-TECHNIK

Tekniset tiedot

Eristys: tyhjiö ja villa tai tyhjiö ja kryogeeli
Muut nimitykset: kaksoisvaippaputki, LNG-siirtoputki, LNG pipe, steel-cased pipe-in-pipe

Mikä on teräsvaippaputki?

Teräsvaippaputki koostuu varsinaisesta tuoteputkesta ja sitä ympäröivästä vaippaputkesta. Asennuksen jälkeen putkien välinen tila alipaineistetaan, jolloin lämmöneristys paranee. Ilmiö perustuu niin sanottuun termospulloefektiin, jossa tyhjiö estää lämmön johtumisen putkien välillä. Tyhjiön lisäksi putkien välitilassa on lämpöeristettä estämässä lämmön siirtymistä säteilemällä.

Tuoteputki on tuettu ulkoputkeen laakerein, jolloin rakenteesta on saatu varsin jäykkä. Putki voidaan upottaa suoraan maahan ilman betonisia putkikaukaloita tai käyttää ylityksissä tavallista pidempää kannakointiväliä.

Teräsvaippaputken valinta

Autamme käyttökohteen vaatimusten mukaisen teräsvaippaputken tiedusteluissa ja hankinnassa. Kysy lisää yhteyshenkilöiltämme.

Höyrylle ja lauhteelle

Perinteisten höyry- ja kaukolämpöputkien haittana ovat niiden suuret lämpöhäviöt pitkillä siirtomatkoilla. FW-Fernwärme-Technik GmbH:n teräsvaippaputkella saavutetaan selkeää energian säästöä. Lämpöhäviöt ovat tavalliseen eristettyyn höyryputkeen verrattuna noin 40-50 % pienemmät.

Kryogeenisille väliaineille

Kryogeenikäyttöön tarkoitettu kolmikerroksinen FW-kammio-teräsvaippaputki koostuu tuoteputkesta, sitä ympäröivästä kammioputkesta sekä suojaputkesta. LNG-putken tuote- ja kammioputki tehdään austeniittisesta ruostumattomasta teräksestä. Näin ei aiheudu kylmätransitiota. Uloimpana suojaputkena käytetään maa-asennuksissa hiiliterästä.

Tyhjiön lisäksi toimivana eristeenä käytetään kuitumattoon sidottua kryogeeliä. Putken avulla voidaan välttää kondenssiongelmat, koska erinomaisen eristyskyvyn vuoksi ulkoputken ulkopinta pysyy verrattain lämpimänä. Lisäksi sisä- ja ulkoputken välissä ei tyhjiön ansiosta ole tiivistyvää vettä, joten eristeet pysyvät aina täysin kuivina.

Sisäputken ja kammioputken välitilassa on eristys. Kammioputki on tuettu suojaputkeen laakeroinnilla, jotta se pääsee lämpölaajenemisen yhteydessä liikkumaan vapaasti.

Lue kattavammin blogistamme Teräsvaippaputken materiaalinvalinnalla säästöjä LNG-siirtoputkistojen rakentamiseen.

Kuuntele myös webinaaritallenne teräsvaippaputken käytöstä LNG-siirtoputkena.

Yhteyshenkilöt

Höyry ja lauhde

Tom J. Heinänen

Hallituksen puheenjohtaja

Kryogeeniset väliaineet

Jari Ruotsalainen

Myyntipäällikkö, energiakaasut