Höyrylämmönsiirrinpaketit

Höyrylämmönsiirrinpaketit

Vahterus_PSHE_levylammonsiirrin_1
Vahterus_PSHE_levylammonsiirrin_2
Vahterus_PSHE_levylammonsiirrin_4
Gestra_putkilammonsiirrinmoduuli

Väliaineet

Höyry ja lauhde

Laitevalmistajat

ARI-Armaturen
GESTRA

Tekniset tiedot

Muut nimitykset: vapour heat exchanger

Mikä on höyrylämmönsiirrin?

Lämmönsiirtimet ovat keskeinen osa höyry- ja lauhdejärjestelmiä. Levylämmönsiirtimet ovat yleinen valinta niiden hyvän paineen- ja lämpötilankestonsa, lämmönsiirtotehokkuuden ja kompaktin koon takia. Tyypillisiä käyttökohteita ovat esimerkiksi käyttö- tai lisäveden lämmitys, turbiinilta tulevan kylläisen höyryn lauhdutus sekä kattilan ulospuhalluksen, hönkähöyryn ja savukaasun lämmön talteenottojärjestelmät (ekonomaiserit).

Höyrylämmönsiirrinpaketin valinta

Lämmönsiirtimen valmistusmateriaali ja tiivistystapa ovat valittavissa useista eri vaihtoehdoista riippuen kohdejärjestelmän käyttöarvoista kuten väliaine, paine ja lämpötila. Lämmönsiirrinmoduulimme mitoitetaan aina järjestelmäkohtaisesti. Valmiiksi mietitty moduuli toimii lähtökohtana mitoitukselle, nopeuttaen suunnittelutyötä ja vähentäen erilaisia tuotevariaatioita. Kaikki siirrinmoduulin komponentit ovat vaihdettavissa ja ne on valittu laajasta toimittajavalikoimastamme juuri tarkoitukseen sopivaksi.

Edustamistamme päämiehistä mm. Gestra on lanseerannut oman valmiin lämmönsiirrinmoduulivalikoimansa koostuen pääasiallisesti suurempikokoisista putkilämmönsiirtimistä. Putkilämmönsiirtimien vesitila on suurempi, jolloin prosessihöyryllä lämmitettävän siirtimen säätökäyttäytyminen on rauhallisempaa.

Moduulin mitoitukseen tarvitaan asiakkaalta prosessin lähtötiedot, joita ovat: lämpöteho, virtausmäärä, paine ja lämpötila, käytettävä väliaine, sallittu painehäviö, odotettu likaantumiskerroin sekä mahdollisesti haluttu ylimitoitus.

Konwellin valmistamissa moduuleissa käytetään Vahteruksen valmistamia laadukkaita, kotimaisia levylämmönsiirtimiä, joiden ominaisuudet on optimoitu laitosoloja ajatellen. Pitkä käytännön kokemus sekä jatkuva tuotekehitys on nostanut Vahteruksen erääksi tunnetuimmista ja laadukkaimmista lämmönsiirrinvalmistajista maailmalla, mistä kielivät myös useat patentit sekä innovatiivisista ratkaisuista myönnetyt palkinnot.

Lämmönsiirtimen säätöpiiri, sulkuventtiilit sekä lauhteenpoistimet on valittu saksalaisten Gestran ja Ari Armaturenin tuotteista, joiden laatu on todettu Konwellin jo vuosikymmeniä jatkuneen edustuksen aikana.

Prosessista riippuen lämmönsiirtimen yhteyteen saatetaan tarvita esimerkiksi lämmityshöyryn kuivainta taikka erillistä siirtimen ylikuumenemissuojaa. Toimitamme myös tällaiset erikoisratkaisut asiakkaan tarpeiden mukaisesti.

Toiminta

Tavallisesti siirtimen vaippapuoli toimii höyrytilana, jonne tuodaan prosessihöyryä lämmitettävän väliaineen lähtölinjan asetetun tavoitelämpötilan perusteella. Siirtimeen päästettävän höyryn määrän kontrolloinnista vastaa erillinen säätöventtiili höyryn tulopuolella. Venttiilityyppinä voidaan käyttää omavoimaista lämpötilan säätöventtiiliä taikka sähköistä/pneumaattista säätöventtiiliä. Rakennusten lämmitysjärjestelmien lämmönvaihdinmoduuleissa käytetään toisinaan säätöventtiiliä myös lämmönsiirtimen lauhdepuolella. Turvajärjestelyiden osalta omavoimaiset säätöpiirit voidaan varustaa itseään vartioivalla lämpötilanrajoittimella, mutta sähköisissä/pneumaattisissa järjestelmissä turva- ja varo-ominaisuudet ovat luonnollisesti laajemmat. Säätöventtiilin oikea valinta ja mitoitus on erittäin tärkeä osa oikein toimivaa lämmönsiirrinmoduulia.

Varsinkin prosessia käynnistettäessä ja suurten kuormanvaihteluiden aikana on varmistettava ettei vaihtimessa pääse syntymään vesi-iskuja, eli riittävästä lauhteenpoistosta on huolehdittava.

Lämmönsiirtimen poistopuolelle asennetaan kohteesta riippuen joko pelkästään lauhteenpoistin tai lauhteenpoistin integroidulla lauhteennostimella, jonka tehtävänä on poistaa siirtimessä energiansa luovuttanut, kondensoitunut höyry laitoksen lauhteenpoistolinjaan. Lauhteennostinta tarvitaan tilanteissa, joissa paine-ero höyry ja lauhdelinjan välillä on niin pieni, että siirtimen osakuormituksella paine-ero ei jaksa poistaa lauhdetta siirtimestä. Kun lämmönsiirron tarve pienenee ja säätöventtiili alkaa kuristaa höyryvirtausta, myös paine-ero siirtimen sisällä pienenee. Tämä johtaa lauhteenpoiston heikentymiseen, ja reaktio tapahtuu kaikissa lämmönsiirtimissä siirtimen ylimitoituksesta riippumatta. Lauhteenpoiston huononnuttua lauhdepinta siirtimessä alkaa kohota, mikä johtaa ns. lämmönsiirtimen sakkaamiseen.

Jotkin lämmönsiirtimet on varusteltu tyhjiövaroventtiilillä vakuumin muodostumisen estämiseksi ja huonon lauhteenpoiston parantamiseksi. Tyhjiövaroventtiilin kautta järjestelmään pääsee kuitenkin ilmakehän kaasuja, jotka toimivat lämmönsiirtotapahtumassa eristeenä. Kun tyhjiövaroventtiiliä ei käytetä, pienevät lauhteen kaasupitoisuus ja lämpötilavaihtelut, johtaen parantuneeseen lämmönsiirron tehokkuuteen. Myös siirrinmoduulin korroosio-ongelmat ja vesi-iskut poistuvat pienentäen huoltokustannuksia. Lisäksi prosessiveden kemiallisen käsittelyn tarve pienenee. Käytämme Vahteruksen levylämmönsiirtimet on suunniteltu tyhjiön kestäviksi.

Lataa esitteitä

download

GESTRA VHE Vapour Heat Exchanger

Lataa PDF

Yhteyshenkilöt

Ville Autio

Aluemyyntipäällikkö, Keski- ja Pohjois-Suomi

Kaj Bergström

Myyntipäällikkö, tekninen tuki, automaatioasennukset

Jari Heijala

Aluemyyntipäällikkö, Itä-Suomi

Paisuntahöyrysäiliö

Paisuntahöyrysäiliö

VD_paisuntahoyryjarjestelma - flash vessel
VD_paisuntahoyryjarjestelma_varikuva

Väliaineet

Höyry ja lauhde

Laitevalmistajat

GESTRA

Tekniset tiedot

Muut nimitykset: flash vessel

Mikä on paisuntahöyrysäiliö?

Paisuntahöyrysäiliö on suunniteltu kaikkiin sovelluksiin, joissa esimerkiksi lauhteesta, kattilan ulospuhalluksesta tai kuumavedestä kehitetään paisuntahöyryä. Paisuntahöyrysäiliöllä voidaan esimerkiksi ottaa talteen kattilan ulospuhalluksen lämpö.

Paisuntahöyrysäiliön valinta

Autamme käyttökohteen vaatimusten mukaisen paisuntahöyrysäiliön valinnassa. Kysy lisää yhteyshenkilöiltämme.

GESTRA VD -paisuntahöyrysäiliö

Laite koostuu paisuntahöyrysäiliöstä, lauhteen sisääntulo-, paisuntahöyryn ulostulo- ja lauhteen ulostuloyhteistä sekä useista varo- ja tarkistuslaiteyhteistä. Gestra VD paisuntahöyrysäiliöt soveltuvat erityisesti kattilan ulospuhalluksen lämmön talteenottotarkoituksiin. Laite suunnitellaan ja mitoitetaan järjestelmän käyttöarvojen mukaan.

Lauhde virtaa säiliöön sivulla olevan sisääntuloyhteen kautta. Sisääntuloyhteen asennuskohdan ansiosta paisuntahöyrysäiliö toimii kuten syklonierotin pakottaen sisääntulevan lauhteen virtaamaan säiliössä spiraalimaisesti. Pyörivä voima erottaa lauhteesta paisuntahöyryä, jonka jäännöskosteus on alle 1 %. Lisäksi pyörimisefekti vähentää virtauksesta muuten aiheutuvia eroosiovaikutuksia, jotka kuluttavat järjestelmän komponentteja.

Säiliön alaosa on suunniteltu niin, että lauhteenpoistimelle menevä lauhde on vapaa höyrykuplista. VD paisuntahöyrysäiliöt on mitoitettu 12 baarin käyttöpaineelle ja maksimissaan 200 °C lämpötiloille.

Lauhteen pintaa säiliössä voidaan tarkkailla visuaalisesti lisävarusteena saatavan magneettitoimisen nesteen pinnankorkeusmittarin avulla. Mikäli tarpeen, voidaan lisävarusteena asentaa myös lauhteenpoistimen ohitus. Säiliössä on erillinen tarkastusaukko säiliön sisäpuolen tarkasteluun.

Pumppaavat tai sähköiset/sähköpneumaatiset lauhteenpoistojärjestelmät saatavana erillisestä pyynnöstä.

GESTRA VD23/26 -paisuntahöyrysäiliö

VD23 ja VD26 paisuntahöyrysäiliöt muodostavat yhdessä UNA uimurilauhteenpoistimien kanssa kompaktin paisuntahöyryjärjestelmän. Säiliöissä on yhteet lauhteen sisääntulolle, sekä ulostulot paisuntahöyrylle ja lauhteelle. Käyttötarkoitus on paisuntahöyryn erottaminen lauhteesta. Säiliöt on saatavana sekä pysty- että vaakamallina. Kaikki paisuntahöyrysäiliöt mitoitetaan prosessiarvojen mukaisesti.

Lauhde ohjataan säiliöön suojalevyn kautta, jonka tehtävä on vähentää lauhteen laitteeseen kohdistamia eroosiovaikutuksia. Lauhdesäiliön alaosan rakenne varmistaa, että lauhde on höyrykuplista vapaata päästessään lauhteenpoistimelle.

Lataa esitteitä

download

GESTRA Flash Vessel VD DBL 818997 01

Lataa PDF

Yhteyshenkilöt

Kaj Bergström

Myyntipäällikkö, tekninen tuki, automaatioasennukset

Ville Autio

Aluemyyntipäällikkö, Keski- ja Pohjois-Suomi

Jari Heijala

Aluemyyntipäällikkö, Itä-Suomi

Automatisoitu lauhteenpalautusyksikkö

Automatisoitu lauhteenpalautusyksikkö

SDI Lauhteenpalautussäiliö - automated condensate recovery unit
SDL-SDS-mp_lauhteenpalautusyksikko_varikuva
SDL_SDS_hp-lauhteenpalautusyksikko_varikuva
SDR_lauhteenpalautusyksikko_varikuva
SDI_Lauhteenpalautusyksikko_osaluettelolla
SDI_Lauhteenpalautusyksikko_piirroskuva
SDI_Lauhteenpalautussailio_piirroskuva
SDs_lauhteenpalautussailio_piirroskuva

Väliaineet

Höyry ja lauhde

Laitevalmistajat

GESTRA
Konwell

Tekniset tiedot

Valmistus: räätälöitynä asiakkaan toiveiden mukaisesti
Muut nimitykset: lauhteen pumppaus, lauhdesäiliö, lauhdepumppu automated condensate recovery unit

Mikä on automatisoitu lauhteenpalautusyksikkö?

Höyryprosessista tuleva lauhde kerätään lauhdesäiliöön. Säiliöstä lauhde palautetaan ilmanpoistimen läpi pinnanohjauksen kautta ohjatun pumpun avulla. Pumppauspainetta voidaan säätää pumpun ominaisuuksien puitteissa sulkuventtiilin ja painemittarin avulla.

Automatisoidun lauhteenpalautusyksikön valinta?

Säiliöt mitoitetaan prosessista syntyvän lauhdemäärän mukaan, standardimallin säiliöiden kapasiteetin riittäessä enintään 14 200 litralle 60 m³/h lauhdetta. Suuremmille kapasiteeteille on saatavana säiliöitä erikoistilauksesta.

Autamme käyttökohteen vaatimusten mukaisen lauhteenpalautusyksikön valinnassa. Kysy lisää yhteyshenkilöiltämme.

Lataa esitteitä

download

GESTRA Condensate Recovery and Return System SDI-SDs DBL 818461 01

Lataa PDF

Yhteyshenkilöt

Ville Autio

Aluemyyntipäällikkö, Keski- ja Pohjois-Suomi

Kaj Bergström

Myyntipäällikkö, tekninen tuki, automaatioasennukset

Olli-Pekka Keränen

Myynti-insinööri, Pohjois-Suomi

Jari Heijala

Aluemyyntipäällikkö, Itä-Suomi

Teräsvaippaputki

Teräsvaippaputki

LNG-siirtoputkisto
LNG-kaksoisterasvaippaputken_rakenne

Väliaineet

Höyry ja lauhde
Kryogeeniset väliaineet

Laitevalmistajat

FW-FERNWÄRME-TECHNIK

Tekniset tiedot

Eristys: tyhjiö ja villa tai tyhjiö ja kryogeeli
Muut nimitykset: kaksoisvaippaputki, LNG-siirtoputki, LNG pipe, steel-cased pipe-in-pipe

Mikä on teräsvaippaputki?

Teräsvaippaputki koostuu varsinaisesta tuoteputkesta ja sitä ympäröivästä vaippaputkesta. Asennuksen jälkeen putkien välinen tila alipaineistetaan, jolloin lämmöneristys paranee. Ilmiö perustuu niin sanottuun termospulloefektiin, jossa tyhjiö estää lämmön johtumisen putkien välillä. Tyhjiön lisäksi putkien välitilassa on lämpöeristettä estämässä lämmön siirtymistä säteilemällä.

Tuoteputki on tuettu ulkoputkeen laakerein, jolloin rakenteesta on saatu varsin jäykkä. Putki voidaan upottaa suoraan maahan ilman betonisia putkikaukaloita tai käyttää ylityksissä tavallista pidempää kannakointiväliä.

Teräsvaippaputken valinta

Autamme käyttökohteen vaatimusten mukaisen teräsvaippaputken tiedusteluissa ja hankinnassa. Kysy lisää yhteyshenkilöiltämme.

Höyrylle ja lauhteelle

Perinteisten höyry- ja kaukolämpöputkien haittana ovat niiden suuret lämpöhäviöt pitkillä siirtomatkoilla. FW-Fernwärme-Technik GmbH:n teräsvaippaputkella saavutetaan selkeää energian säästöä. Lämpöhäviöt ovat tavalliseen eristettyyn höyryputkeen verrattuna noin 40-50 % pienemmät.

Kryogeenisille väliaineille

Kryogeenikäyttöön tarkoitettu kolmikerroksinen FW-kammio-teräsvaippaputki koostuu tuoteputkesta, sitä ympäröivästä kammioputkesta sekä suojaputkesta. LNG-putken tuote- ja kammioputki tehdään austeniittisesta ruostumattomasta teräksestä. Näin ei aiheudu kylmätransitiota. Uloimpana suojaputkena käytetään maa-asennuksissa hiiliterästä.

Tyhjiön lisäksi toimivana eristeenä käytetään kuitumattoon sidottua kryogeeliä. Putken avulla voidaan välttää kondenssiongelmat, koska erinomaisen eristyskyvyn vuoksi ulkoputken ulkopinta pysyy verrattain lämpimänä. Lisäksi sisä- ja ulkoputken välissä ei tyhjiön ansiosta ole tiivistyvää vettä, joten eristeet pysyvät aina täysin kuivina.

Sisäputken ja kammioputken välitilassa on eristys. Kammioputki on tuettu suojaputkeen laakeroinnilla, jotta se pääsee lämpölaajenemisen yhteydessä liikkumaan vapaasti.

Lue kattavammin blogistamme Teräsvaippaputken materiaalinvalinnalla säästöjä LNG-siirtoputkistojen rakentamiseen.

Kuuntele myös webinaaritallenne teräsvaippaputken käytöstä LNG-siirtoputkena.

Yhteyshenkilöt

Höyry ja lauhde

Tom J. Heinänen

Hallituksen puheenjohtaja

Kryogeeniset väliaineet

Jari Ruotsalainen

Myyntipäällikkö, energiakaasut

Akselin vääntövoiman mittaus

Akselin vääntövoiman mittaus

VAF vääntövoiman mittaus - torque measurement
VAF T sense vääntömomentin mittaus

Väliaineet

Laitevalmistajat

VAF Instruments

Tekniset tiedot

Muut nimitykset: vääntömomentin mittaus, työntövoiman mittaus, akselitehomittaus, torque measurement

Mitä on akselin vääntövoiman mittaus?

Vääntövoiman mittausjärjestelmä antaa käyttäjälle tiedon akselilla vaikuttavista vääntö- ja puristusvoimista. Mittaustulosten perusteella voidaan analysoida, paljonko tehoa tuotetaan ja siirtyykö se kokonaisuudessaan akselille. Tehtyjen muutosten vaikutukset voidaan lukea välittömästi mittarista. Tämä antaa järjestelmille suuria säästöpotentiaaleja.

Tyypillisiä sovelluskohteita vääntömomentin ja puristuksen mittauksille ovat laivojen potkuriakselit, joissa lapakulmilla on suuri vaikutus akselille välittyviin voimiin. Optimoimalla lapakulmat merenkäynnin ja rahdin mukaisesti, on saavutettu jopa 5 %:n polttoainesäästöjä. Mittaamalla työntövoimaa voidaan tarkkailla myös aluksen rungon likaantumisen astetta ja kunnossapidon näkökulmasta suunnitella ennakkoon rungon pesua sopivana ajankohtana.

Vääntövoiman mittalaitteiden valinta

VAF TT-Sense mittausjärjestelmässä käytetylle teknologialle on myönnetty Marine Propulsion Fuel Efficiency Award.

Vääntömomenttimittauksen etuna on konkreettisen energiasäästön lisäksi sen helppo asennettavuus, joka onnistuu laivan omana kunnossapitotyönä ilman erikoisosaamista. Mittauslaitteistoon voidaan yhdistää polttoaineen kulutuksen laskenta: Laitteistoon voidaan kytkeä enintään 12 kpl lämpötilamittauksilla varustettuja virtausmittareita.

Autamme käyttökohteen vaatimusten mukaisten mittauslaitteiden valinnassa. Kysy lisää yhteyshenkilöiltämme.

Lataa esitteitä

download

VAF WP 2101 GB 0317 Measuring the Full Scale Performance of a propeller and bulbous bow retrofit via propeller thrust measurements

Lataa PDF
download

VAF WP 2102 GB 0318 Experience with Full Scale Thrust measurements in dynamic trim optimisation

Lataa PDF
download

VAF TT-Sense 663 GB 0119 Product Bulletin

Lataa PDF
download

VAF T-Sense 660 Product Bulletin

Lataa PDF
download

VAF 2103 White Paper GB 1018 The propeller as a speed log

Lataa PDF
download

VAF 2100 White Paper GB 0416 Fuel Saving Potentials via measuring propeller thrust and hull resistance at full scale

Lataa PDF
download

VAF 660 T-Sense Optical Torque Measurement Systems

Lataa PDF

Yhteyshenkilöt

Matti Vastamäki

Avainasiakkuuspäällikkö

Kaj Bergström

Myyntipäällikkö, tekninen tuki, automaatioasennukset

Johtokyvyn mittaus

Johtokyvyn mittaus

Väliaineet

Höyry ja lauhde

Laitevalmistajat

GESTRA

Tekniset tiedot

Muut nimitykset: conductivity measurement

Mitä on höyrykattilan johtokyvyn mittaus?

Johtokyvyn mittausta käytetään pääasiassa höyrykattiloissa kattilaveden ja lauhteiden valvontaan. Kattilaveden laadulle annetaan raja-arvot, joita johtokyvyn mittaus valvoo. Mikäli veden laatu poikkeaa raja-arvosta, anturi indikoi muutoksesta järjestelmään, minkä perusteella säädetään pintapuhallusta / kattilan johtokykyä.

Oikea kattilaveden johtokyky on tärkeää paitsi kattilan sisäisen kunnon ja minimoitujen huoltojen takia, mutta myös siksi, että toimivalla johtokyvyn mittauksella saavutetaan optimoitu veden ulospuhallusmäärä. Tällöin lisävettä tarvitaan mahdollisimman vähän.

Johtokyvyn mittausta voidaan käyttää myös vuodonilmaisimena esimerkiksi lämmönvaihtimissa, joissa käytetään kahta sähkönjohtavuudeltaan erilaista väliainetta. Mikäli lämmönvaihtimeen tulee vuoto ja väliaineet sekoittuvat, niin johtokykyanturi antaa välittömästi järjestelmään hälytyksen.

Johtokyvynmittauslaitteiden valinta

Autamme käyttökohteen vaatimusten mukaisten mittauslaitteiden valinnassa. 

GESTRA LRG ja LRGT johtokykyantureita on joko manuaalisella tai automaattisella lämpötilan kompensoinnilla. Johtokykyviesti välitetään eteenpäin anturiin integroidulla aktiivisella lähettimellä (lähtöviesti 4-20 mA) tai erillistä vahvistinta käyttäen, jolloin kommunikointi anturin ja vahvistimen välillä on digitaalisessa muodossa. Mitattavan väliaineen johtokyvyn on oltava vähintään 0,5 µS/cm.

GESTRAlla myös säädin LRS 1-7a johtokykyanturille, jolla voidaan mm. ohjata 3-tieventtiiliä likaisen lauhteen hylkäämiseksi.

Kysy lisää yhteyshenkilöiltämme.

Lataa esitteitä

download

GESTRA LRR1-50, LRR1-51 Conductivity Controllers

Lataa PDF
download

GESTRA LRR1-52, LRR1-53, URB50 Conductivity Controllers

Lataa PDF
download

GESTRA LRR1-60 Conductivity Controller

Lataa PDF
download

GESTRA LRG16-4 Conductivity Electrodes

Lataa PDF
download

GESTRA LRG16-9 Conductivity Electrode

Lataa PDF
download

GESTRA LRG16-60, LRG16-61, LRG17-60 Conductivity Electrodes

Lataa PDF
download

GESTRA LRGS15-1 Conductivity Switch

Lataa PDF
download

GESTRA LRGT16-3, LGRT16-4, LRGT17-3 Conductivity Transmitter

Lataa PDF
download

GESTRA LRS1-7 Conductivity Switch

Lataa PDF
download

GESTRA LRS1-50 Conductivity Switch

Lataa PDF

Yhteyshenkilöt

Kaj Bergström

Myyntipäällikkö, tekninen tuki, automaatioasennukset

Matti Vastamäki

Avainasiakkuuspäällikkö

Jari Heijala

Aluemyyntipäällikkö, Itä-Suomi

Levylämmönsiirtimet

Levylämmönsiirtimet

Väliaineet

Höyry ja lauhde
Kryogeeniset väliaineet
Nestemäiset polttoaineet

Laitevalmistajat

Vahterus

Tekniset tiedot

Paine: vakuumista aina 150 baariin asti
Lämpötilat: -196 °C…+600 °C
Muut nimitykset: plate and shell heat exchanger

Mikä on levylämmönsiirrin?

Levylämmönsiirrin on laite, jossa lämpöä siirretään kahden eri väliaineen välillä. Lämmönsiirtimessä on levypakka, jossa väliaineet kulkevat levyjen eri puolilla.

Hitsatut levylämmönsiirtimet ovat fyysisiltä mitoiltaan pieniä verrattuna saman lämmönsiirtokapasiteetin putkilämmönsiirtimeen. Levylämmönsiirtimen vaatima asennustila on vain 20–25 % putkilämmönsiirtimen asennustilasta. Hyötysuhde on korkea. Hitsattu rakenne on mekaanisesti kestävä ja soveltuu hyvin myös kryogeenisiin olosuhteisiin.

Levylämmönsiirtimen valinta

Kauttamme on saatavilla Vahteruksen PSHE- (plate and shell) sekä PRHE- (plate and ring) levylämmönsiirtimet.

Autamme käyttökohteen vaatimusten mukaisen näytteenottoratkaisun valinnassa. Kysy lisää yhteyshenkilöiltämme.

Yhteyshenkilöt

Antero Kaavi

Johtava asiantuntija, neste-, maa- ja muut energiakaasujärjestelmät

Kaj Bergström

Myyntipäällikkö, tekninen tuki, automaatioasennukset

Jari Heijala

Aluemyyntipäällikkö, Itä-Suomi